maak-het-helder

Maak het helder!

Ik was nog maar kort in dienst van een bedrijf toen alle nieuwe medewerkers gevraagd werden deel te nemen aan de sessie ‘presenteren’, met als opdracht het bedrijf op een persoonlijke manier uit te dragen.

De dag van de presentatie was ik al vroeg op locatie, extern ergens. Ik was de eerste die arriveerde. Ik werd van harte welkom geheten door de dame die de presentatie leidde en die al 20 jaar verbonden was aan het bedrijf. Er ontstond een informeel gesprek en heel spontaan vroeg ze wat ik van het bedrijf vond waar ik nog maar zo kort was. In een split-second zei ik: ‘ik mis bezieling’… de dame keek me ontzet aan, verontwaardigd tegelijk en ze wist zich geen raad.

Het was duidelijk zichtbaar en voelbaar ook dat zij de boodschap anders ontving dan ik bedoelde. Het was een duidelijk verschil van interpretatie.
Wat had ze kunnen doen? Ze had op zijn minst kunnen vragen waar ik dat op baseerde. Welke informatie had ze dan van mij gekregen op deze neutrale vraag? Nu zag ze het als een persoonlijke aanval, bedreiging, in plaats van een kans.
Wat zou er zijn gebeurd als ze had gevraagd: ‘hoe kom je daarbij, wil je het met me delen, ik wil er graag meer van weten, heb je straks tijd voor me?´ Wat als ze van het positieve was uitgegaan en zich had verwonderd in de persoon waar ze nog maar net kennis mee had gemaakt.

Doorvragen bij verschil van inzicht is cruciaal in welke situatie dan ook. Met doorvragen verkrijg je informatie en een beter beeld van de situatie en de persoon. Het laat zien dat je geïnteresseerd bent in de ander, je wilt de ander begrijpen, je wilt het helder hebben. Je werkt daarmee ook actief aan de wederzijdse relatie.
En weet je het even niet vraag je een time-out, vraag je tijd erover na te denken of een nachtje erover te slapen en maak je een afspraak erop terug te komen. In gesprek zijn met elkaar doe je samen.

Verschil van inzicht nodigt uit informatie te vergaren, geen oordeel te hebben over de vraag noch het antwoord. Verschil van inzicht verbindt zolang je bereid bent te blijven vragen.

Vraag, wek interesse en blijf je verwonderen.

Maak het helder…!