In de flow…

Het is weer een aantal jaartjes geleden dat ik heb geskied maar als ik de kans krijg dan ga ik.
Dan sta ik boven aan die berg, kijk het dal in en dan begint de adrenaline langzaam door mijn keel te gieren. Die eerste keer is weer zo spannend, kan ik het nog. En als ik dan naar beneden schiet…dan is er geen angst meer. Hoe dieper ik zit, hoe meer de zwaartekracht me naar beneden trekt en hoe meer ik in een flow raak…, als vanzelf.

Ik ga totaal op in de gebeurtenis, ik heb geen notie van tijd, ik denk aan niks. Er is niets dan de flow en het pure genot. Het is een geluksmoment. Het stroomt, ik word meegenomen en alles gaat vanzelf.

Een flow-ervaring kennen we allemaal. De een bij het koken, de ander bij zeilen, of bij een wiskunde opgave maken, tuinieren, nieuwe dingen ontwerpen, creëren of ontwikkelen, als je op het podium staat, noem het maar op. Er is een flinke dosis concentratie nodig, je weet wat je moet doen, hoe je het moet doen en hoe goed je het moet doen om er dan nog een tikkeltje bovenop te doen. Je navigeert jezelf naar een doel, geen afleiding en alleen die ene uitdaging…

Degene die zeggen ik heb leuk werk, een leuke hobby, leuke studie kennen die flowmomenten. Het prettige gevoel wil je vaker, je wilt steeds meer, voorbij je kunnen naar een steeds hoger doel…

Een flowmoment haalt je uit je denken, je bent helemaal in het nu en totaal versmolten met je bezigheid. Je vergeet de tijd en je vertrouwt blind op wat je doet. Je gaat zo op in je bezigheid dat ‘het doen’ voorbij al jouw kennis en ervaring gaat, je denkt er niet bij na, noch ben je bezig met de uitkomst. Het moment en dat ultieme gevoel waarin je jezelf overtref, dat heet je potentieel aanspreken. Ongeacht de hindernis, je gaat gewoon door.

De energie die er vrijkomt in de flow maakt je wakker, helder en heel alert. Bij kinderen kun je die flowmomenten tijdens het spelen goed zien. Ze zijn niet uit het veld te slaan en gaan maar door. Keer op keer overwinnen ze zichzelf ondanks mislukte pogingen om er daarna maar niet over uitgepraat te raken.

Flowmomenten zijn geluksmomenten, ze komen vanuit je kern en daarom goed als je ze bewust bent. Als je ervaart wat het doet met je lichaam, met je gevoel en je hele zijn dan weet je dat het anders is dan je standaard patronen van elke dag. De energie die ontstaat in een flowmoment maakt je charismatisch, aantrekkelijk tegelijk.

In de flow…zorg dat het je opvalt.