Dát is wat we willen…

Dát is wat we willen…

Beste Mark Rutte,

Er speelt zoveel waar we geen invloed op hebben. Alle feiten die er zijn worden door iedereen op zijn eigen manier geïnterpreteerd. Het is vergelijkbaar met het voetbalveld, iedereen langs de lijn roept maar wat, weet het beter en het spel wordt toch gespeeld.

 

Kippenvel…, toen de MH17 neerstortte. Het overkwam ons allemaal. Gekluisterd zaten we aan de tv, elk moment wilden we meemaken. En toen uw toespraak Mark…, ik krijg er weer kippenvel van, ontroerd tot op het bot. Er stond een Rutte die zijn eigen ‘mens zijn’ liet zien. Woorden deden er niet toe. We zagen wat u voelde. Het lot raakte ons allen. En uw woorden van medeleven, vertrouwen en meer dan ooit uw daadkracht beroerden ons allen, en mij nog steeds.

 

Toen de eerste toestellen met overledenen de Nederlandse bodem raakten, droeg de trompet, zonder woorden, met eerbied en waardigheid elk stukje mensheid terug. Dat voel ik nog steeds, dat voelen wij nog steeds…daar was u leider vanuit de ‘core’, wie u bent, daar was u ‘mens’ met ons mensen.  Daar was u, Mark Rutte!

 

MH17 sloeg in als een bom. U weet het vast nog. Corona slaat nu toe als een bom, het lijken wel mijnen die overal af kunnen gaan en als ‘beheersbare’ bommen ontploffen op de IC. Nederland, de wereld wordt getroffen. En meneer Rutte, wat is het waarom u nu zo anders bent? Hoe kan dat? Wat gebeurt er? Wat doen de feiten met u? Welke invloed hebben al die instanties op u? Welk systeem is ‘in control’?

 

Vanuit mijn visie zijn de feiten wat ze zijn, en die hebben we te aanvaarden, net als bij de MH17. En als u de feiten nu aanvaardt, als de feiten voelen zoals toen, dan weet u weer, dat u, in elke omstandigheid, ongeacht wat de ernst van de situatie teweeg brengt, u in staat bent vanuit diezelfde ‘core’ te spreken als toen bij de MH17. Niets, maar ook niets kan die ‘core’, dat unieke stukje mens zijn, aantasten. Dát is de spirit van waaruit u toen sprak en wat wij nu nodig hebben.

 

Neem alle feiten mee, laat elke instantie spreken, laat de emoties, de inzichten en interpretaties er ‘zijn’, laat het gebeuren en spreek dan. Spreek, beste Mark, met dat unieke stukje ‘mens zijn’, de Mark Rutte van toen, dat net zoals de trompet, ons beroerde, ons tot in onze ‘core’ raakte en tot aanvaarding bracht. Als dat kleine belangrijke stukje er mag zijn, als jij het ons laat zien, dan zullen je woorden meer dan ooit spreken, je daadkracht bij ons aankomen en zullen we angst omzetten in vertrouwen. Dan kunnen we leven met corona, de MH17 rechtvaardigen, want dat staat ons ook nog te doen en gaan we met daadkracht verder op onze weg.

 

Niets, maar dan ook niets Mark kan de ‘core’, dat unieke stukje ‘mens zijn’, in jou, in ons aantasten. Ook geen corona. Het zijn jouw persoonlijke woorden, die de feiten aan elkaar rijgen, los van alle opgelegde protocollen of verwachtingen. Jij bent het die er staat, jouw spirit, zoals toen, willen wij horen, willen we zien, maar meer dan ooit voelen

Met dank en hartelijke groet,

Elianne